Cercar

Blog - Blog

Blog

Preparats pel futur?

Quan era petit, igual que tots els infants, era capaç de sorprendre'm amb les coses més quotidianes... d'un arc de Sant Martí o d'una figureta feta amb papiroflèxia.

Amb l'edat aquesta capacitat de sorpresa dels humans es va perdent, ja que l'experiència ens fa habituals coses que per a un nen són especials.

Ja de gran, a la feina concretament, he descobert que encara hi ha camí per córrer en el camp de la sorpresa i us explicaré perquè: la meva àvia netejava amb el pal de fregar i lleixiu, i resulta que s'està descobrint que és un estri diabòlic, força mancat d'efectivitat a l'hora de fer net un espai. Ara hi ha la mopa, capaç de no deixar cap racó brut; i el lleixiu... de traçabilitat tan fràgil i al qual la llum o els canvis de temperatura afebleixen molt... Ara toca netejar amb aigua ionitzada, que és com una bomba atòmica d'efectes devastadors per a tot tipus de brutícia. Si la meva àvia aixequés el cap!

I quan ja sembla que toquem els límits de la novetat, m'adono que això només és la punta de l'iceberg: el juliol de 2014 Madrid tenia uns nivells de contaminació alarmants, fins al punt que es plantejaven restringir el trànsit pel gran nombre de partícules nocives que hi havia a l'aire. Llavors va ser quan la ciència es va treure del barret una tècnica anomenada fotocatàlisi: senzilla, eficaç i assequible. La fotocatàlisi és una reacció d'oxidació que actua quan conflueixen tres elements: diòxid de titani, llum i oxigen.

Mireu-vos fotografies de Pequín i Tòquio i veureu la diferència entre aquells que utilitzen la fotocatàlisi (els japonesos) i els que no (els xinesos). Imagineu-vos que reguem tot el mobiliari urbà (prèviament ruixat amb aigua ionitzada per desinfectar-lo, clar) amb una solució fotocatalítica. Un cop tot estigui desinfectat i impregnat només cal esperar que es produeixi l'oxidació i a tots els racons de les nostres ciutats es produirà la transformació de l'ambient, ja que la fotocatàlisi converteix els gasos nocius de l'aire en una substància que s'assimila molt millor, de manera que tens una tècnica que el que fa senzillament és depurar l'aire.

Així doncs, les façanes dels edificis, els fanals, els bancs, els carrers, realitzen una "fotosíntesi" que ens neteja l'aire quan li toca el sol. Increïble, oi?

Abans que us ho pregunteu us diré que la fotocatàlisi també funciona amb llum interior, o sigui que també podem utilitzar-la en espais tancats.

Comença l'era de la fotocatàlisi!


Jordi Puig 
Coordinador Serveis de Neteja d'ASISgrup

fotocatalisi innovacio neteja contaminacio ecologia


Documents

No hi ha documents a mostrar